©2017 BY KIRJOILLA. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

Archive

Please reload

Tags

Miksi menen Helsingin Kirjamessuille vuosi toisensa perään?

October 29, 2017

 

Helsingin Kirjamessut on nelipäiväinen kirjahässäkkä, joka houkuttelee Messukeskukseen kymmeniä tuhansia kirjojen ystäviä joka syksy.

 

Tänä aamuna minäkin neuvottelin kotona itselleni muutaman tunnin omaa aikaa, heitin repun selkääni ja suuntasin kohti Pasilaa.

 

Bussimatkalla esitin Kirjallisuuden ystävät -ryhmän jäsenille avoimen kysymyksen Facebookissa: miksi he menevät tai jättävät menemättä kirjamessuille? 

 

Kysymykseni keräsi parissa tunnissa parisataa kommenttia.

 

Vastauksissa nousivat nopeasti esille Kirjamessujen nurjat puolet: kaupallisuus, korkeaksi koettu sisäänpääsymaksu sekä tungos ja sen lieveilmiöt, kuten kohtuuttoman pitkät narikkajonot.

 

Valtaosa vastaajista oli kuitenkin sitä mieltä, että Kirjamessut on kaikesta huolimatta vierailemisen arvoinen tapahtuma. He haluavat tehdä löytöjä, tarttua tarjouksiin, kuunnella kirjailijoita ja hengittää kirjojen tuoksua, kuten yksi vastaajista kommentoi.

 

Mahdollisimman paljon kirjoja, kirjailijoita ja kirjoista pitäviä ihmisiä - Kirjamessujen menestysresepti ei ole sen kummempi.

 

Minulle hälinä ja ihmismassat ovat vetovoimatekijä, eivät osallistumisen este. Jos haluan rauhaa, menen kirjastoon. Jos haluan autenttisuutta, menen kivijalkakirjakauppaan.

 

Kirjamessuille menen nauttiakseni tunteesta, että saman katon alta löytyy satoja kirjailijoita, kymmeniä tuhansia kanssalukijoita sekä satoja tuhansia kirjoja - eihän sellaista pääse muualla kokemaan.

 

Annan Kirjamessuille paljon anteeksi vain siksi, että se on olemassa. 

 

Eräs Facebookissa esittämääni kysymykseen vastannut kommentoi lähteneensä Kirjamessuilta 31 kilon painoisen laukun kanssa. Minä en pääse läheskään samoihin lukemiin, mutta myös oma reppuni tuntuu mukavan painavalta, kun astun kirjasaaliini kanssa Messukeskuksen ovista lokakuiseen räntäsateeseen.

 

Ensi vuonna uudestaan.

 

(Kiitos kaikille Facebookin Kirjallisuuden ystävät -ryhmän jäsenille, jotka vastasivat kysymykseeni.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Recent Posts

Please reload