©2017 BY KIRJOILLA. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

Archive

Please reload

Tags

Kun katson mummilan kirjahyllyä, näen itseni

October 23, 2017

 

 

Mannerheim, Luther, Topelius... Vuosikymmenten takaiset kirjanselkämykset tuijottavat minua Länsi-Lapin Kaulinrannan kylässä sijaitsevan mummilani kirjahyllystä. Vanha maalaistalo on nykyään meitä satunnaisia vierailijoita lukuun ottamatta autio.

 

Kirjahylly sijaitsee huoneessa, jota kutsutaan Rantapirtiksi: Tornionjoki virtaa tyynenä ja leveänä vain muutaman metrin päässä huoneen ikkunoista. Suuren virran eloisuus ei kuitenkaan ulotu huoneen seinien sisään, missä vallitsee seisahtunut, lähes harras tunnelma.

 

Kirjahylly sijaitsee vastapäätä joelle antavia ikkunoita. Sen hyllyillä on esillä valokuvia, matkamuistoja, erilaisten järjestöjen viirejä sekä rivikaupalla vanhoja teoksia: punakantisia tietosanakirjasarjoja, kotiseutu- ja sotahistoriaa, elämäkertoja, uskonnollisia teoksia, matkakertomuksia, urheilun vuosikirjoja, erilaisia oppaita sekä muutamia kaunokirjallisuuden klassikoita.

 

Talon edesmenneen isännän arjen haasteita kuvaavat toisiinsa nojaavat Rikospaikkatutkimuksen opas (1955) ja Maamiehen käsikirja (1943): tulihan sodanjälkeisen ajan talollisen maalaispoliisin osata laskea työhevosen päivittäinen ravinnontarve siinä missä tunnistaa erilaisten astaloiden aiheuttamat ruhjeetkin.

 

Lapsena Rantapirtin kirjahylly tarjosi loppumattoman aarreaitan mielikuvitukselle: muistan vieläkin esimerkiksi Rikospaikkatutkimuksen oppaan karmivat ruumiskuvat, Maat ja kansat -kirjasarjan kiehtovat kartat sekä Oregonin matkakirjan lumoavat kuvakertomukset punapuumetsistä. Hieman vanhempana selailin uteliaana alahyllylle pinottuja valokuva-albumeita.

 

Seistessäni kirjahyllyn edessä aikuisena, perheellisenä miehenä näen sen eri silmin. Vanhojen, tummuneiden kirjanselkämysten rivistö näyttäytyy eräänlaisena sukumme henkisen perimän geneettisenä koodistona, jota katsoessani tunnistan itseni.

 

Valokuva-albumeiden kuvista näkee heti, kuka suvun jäsenistä on perinyt mitäkin piirrettä: terävää nenää, pitkiä sormia, ohimoilta vetäytyvää hiusrajaa, tummia silmiä...

 

Vastaavasti kirjahyllyn kulttuurinen perimä puskee meissä pintaan eri tavoin: osa meistä tuntee enemmän vetoa isänmaalliseen paatokseen, toiset kaukaisiin maihin. Toisille tärkeintä on laki ja järjestys, toisille seikkailu. Moni arvostaa Herran sanaa, toiset tiedettä.

 

Vuosikymmenten varrella olemme kasvaneet, nähneet maailmaa ja muuttuneet, mutta autioksi jääneen mummilan leveä kirjahylly seisoo edelleen Rantapirtissä Mannerheimine, Luthereine ja Topeliuksineen, vasten Tornionjoelle antavia ikkunoita, ja sen vaikutus tuntuu meissä kaikissa, hyvässä ja pahassa, halusimme tai emme.

 

 

Please reload

Recent Posts

Please reload