©2017 BY KIRJOILLA. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

Archive

Please reload

Tags

Miksi #montaääntä -haaste pani Twitterin pyörryksiin?

September 16, 2017

 

 

Edit: Muokkasin otsikkoa hieman, sillä tajusin edellisen otsikon voivan antaa ymmärtää ilmiön syntyneen siitä, että Tommi Kinnunen jakoi päivitykseni, millä ei tietenkään ole ilmiön syntymisen kanssa mitään tekemistä - viittasin vain mehustellen kolmanteen pointtiini. Hienoa kuitenkin olla mukana tässä!

Edit2: Tommi Kinnusen mukaan ilmiön taustalla ei ole mainostoimistoa, vaan idea todellakin syntyi Tommin ja Sallan "pähkäilystä". :)

 

Milloin viimeksi on sosiaalinen media innostunut kirjallisuudesta, ja vieläpä klassikoista?

 

Mikäli Twitter olisi ollut olemassa Hannu Salaman Juhannustanssien julkaisemisen aikoihin, olisimme ehkä päässeet samoihin kirjallisuusaiheisten tviittien lukemiin kuin kahden viimeisen päivän aikana - joskin keskustelun sävy olisi ollut aivan toinen kuin nyt.

 

Turun Kirjamessujen ohjelmavastaavat, kirjailijat Tommi Kinnunen ja Salla Simukka, ovat saaneet Suomen Twitterin iloisesti sekaisin kaikille avoimella #montaääntä -haasteellaan, jonka ideana on tiivistää klassikko mahdollisimman nasevasti yhteen tviittiin eli 140 merkkiin.

 

Ilta-Sanomat nosti tempauksen uutiseksi tänään iltapäivällä otsikolla "Julkisuuden henkilöt innostuivat Twitterissä - hersyvä kirjoitushaaste leviää vauhdilla".

 

Haaste todellakin on hersyvä - ja se todellakin leviää vauhdilla. Minulla ei ole asiasta tarkempaa tietoa, mutta arvioisin, että ainakin sadat, elleivät tuhannet suomalaiset ovat laatineet omia #montaääntä -tulkintojaan, joita vielä useammat ovat ahnaasti lukeneet.

 

Minäkin tein niitä kuusi, ja uusia ideoita pulppuaa mieleeni koko ajan. 

 

Yritä tässä nyt nukkua.

 

Nukahtamistani ei yhtään helpota tänään aamupäivällä kirjoittamani päivityksen saama vastaanotto. Luettuani satoja oivaltavia tiivistyksiä sain idean kirjailijoiden itsensä haastamisesta mukaan, ja uskaltauduin pukemaan ajatukseni tviitin muotoon:

Nähtävästi en todellakaan ole ainoa. Päivitystäni on luettu tuhansia kertoja, ja määrä kasvaa koko ajan. Haasteeseen on jo vastannut toistakymmentä kirjailijaa, mukaan lukien suuresti arvostamani journalisti ja tietokirjailija, eilen Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon ansaitusti pokannut Heikki Aittokoski.

 

Miksi Turun Kirjamessujen #montaääntä -tempaus on saavuttanut niin valtavan suosion?

 

Mielestäni syitä on kolme.

 

Ensinnäkin, idea on valtavan hyvä. Haaste tarjoaa lukeville ihmisille helpon, hauskan ja houkuttelevan tavan kanavoida julki kirjoja kohtaan tuntemaansa rakkautta - ja se on harvinaista herkkua meille kirjallisuuden ystäville.

 

Toiseksi: jokainen, joka on joskus lukenut kirjan, voi osallistua. Nyt ei punnita kirjallisuustieteellistä osaamista, vaan kielenkäytön oivaltavuutta, nasevuutta ja hauskuutta, mikä tarkoittaa sitä, että kenellä tahansa on mahdollisuus tyhjentää pajatso.

 

Kolmanneksi, kirjailijat ovat aidosti mukana. Klassikkotiivistyshaaste ei (tietääkseni) ole mainostoimiston luoma somekampanja, vaan kahden tunnetun ja tykätyn kirjailijan käynnistämä, sopivan kotikutoisen tuntuinen ilmiö, johon osallistuttuasi saatat yhtäkkiä huomata, että Tommi Kinnunen on jakanut tviittisi!

 

Minun, jolla on kolme kuukautta vanha kirjallisuusblogi ja Twitterissä 86 seuraajaa.

 

Anteeksi, olin väärässä: oikea lukema on 87, sillä Heikki Aittokoski alkoi seurata minua tänään.

 

Onhan tämä mahtavaa!

 

Jatketaan!

 

 

Please reload

Recent Posts

Please reload