©2017 BY KIRJOILLA. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

Archive

Please reload

Tags

Tove Janssonin opas verkostoitumiseen

June 16, 2017

 

Muutto Kaliforniaan on ollut kahdelle pojallemme valtava muutos. Erityisen jännittävää oli päivähoidon ja esikoulun aloittaminen uudessa ympäristössä ja vieraalla kielellä.

 

Puoli vuotta on kuitenkin kulunut nopeasti, ja vanhemmalla pojallamme on huomenna viimeinen esikoulupäivä. Sen johdosta lahjoitimme hänen eskariryhmälleen Tove Janssonin Kuka lohduttaisi Nyytiä? -kirjan englanninkielisen painoksen Who Will Comfort Toffle?

 

Paikallisessa eskarissa on tapana pitää lasten ja vanhempien yhteinen lukuhetki kahtena aamuna viikossa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kaikki halukkaat vanhemmat jäävät luokkaan ja lukevat lapsille lastenkirjoja pienissä ryhmissä vajaan puolen tunnin ajan.

 

Lukuhetkien kautta nekin lapset, joille ei kotona lueta, pääsevät nauttimaan saduista edes pari kertaa viikossa. Samalla vanhemmatkin tapaavat toisiaan. 

 

Se ei olisi hullumpi idea Suomessakaan.

 

Nyyti oli lempisatuni lapsena ja olen lukenut sitä myös omille lapsilleni niin paljon, että muistan runot lähes ulkoa. Kirja on lumoava sekoitus soljuvaa kieltä, maagista kuvitusta sekä tarinaa, jonka sanoma arkuuden voittamisesta ja pelkojen kohtaamisesta koskettaa jokaista lasta.

 

Vai koskettaako? 

 

Poikamme luokalla olevat kalifornialaislapset ovat kasvaneet sosiaalisesti paljon vapautuneemmassa kulttuurissa kuin hiljaisuuteen tottuneet suomalaislapset. Mahtavatko he pitää Nyytin käyttäytymistä käsittämättömänä? Why doesn't Toffle just go and talk to the Hemulen?

 

Pojallamme oli aluksi vaikeuksia löytää ystäviä eskarista. Hän arasteli englannin puhumista ja seurasi sivusta muiden leikkejä. Rohkaisimme häntä menemään reippaasti mukaan, mutta niin ei tapahtunut.

 

Tietenkään ei.

 

Meillä kesti hetken ymmärtää, että poikamme kyllä tiesi, mitä hänen pitäisi tehdä, mutta hän ei tiennyt miten. Vasta, kun opetimme hänelle kolme konkreettista sanaa, joiden avulla hän saattoi helposti lähestyä luokkakavereitaan, alkoi tapahtua:

 

Can I play?

 

Vastaus kysymykseen oli, niin kuin se lähes aina on: totta kai!

 

Matkustan ensi viikolla Las Vegasissa järjestettävään tapahtumaan, jossa minun tulee luoda suhteita toimialani ihmisiin. Niin kutsuttu verkostoituminen ei suju minulta luonnostaan, ja käyttäydyn vastaavissa tilaisuuksissa usein kuin hemuleiden puistoa metsän suojasta tarkkaileva Nyyti.

 

Onnekseni Kuka lohduttaisi Nyytiä? on muutakin kuin satukirja: se on verkostoitumisopas, joka muistuttaa meitä suomalaisia siitä, mikä on suurimmalle osalle muuta maailmaa itsestäänselvyys: kun haluat tutustua ihmisiin, täytyy sinun ensin avata suusi ja sanoa jotain.

 

Kas heipä hei! Nyt juteltaisko hiukan vaiko ei? 

 

Luultavasti saan tuohon kysymykseen Las Vegasissa tismalleen saman vastauksen kuin poikani sai esikoulunsa pihalla.

 

Who Will Comfort Toffle? -kirjan lahjoitus eskariryhmälle on perusteltua, vaikkei sen sanoma vetoaisikaan hemulimaisiin kalifornialaislapsiin samalla tavalla kuin suomalais-nyytiläisiin tähkäpäihin. Kirja tulee  nimittäin taatusti olemaan eskarin lukuhetkien hitti, sillä siinä on jotain, mikä säväyttää maailman jokaista lasta: Mörkö.

 

On tienoo äkkiä niin hiljainen ja musta...

 

Meillä kaikilla on elämässä jotakin, minkä häntää pitäisi vähän puraista.

 

 

Please reload

Recent Posts

Please reload