©2017 BY KIRJOILLA. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

Archive

Please reload

Tags

Perhe, onni ja vapaus - voit valita mitkä tahansa kaksi

June 9, 2017

 

Kaipaan niitä aikoja, jolloin saatoin lähteä minne tahansa kahdessa minuutissa: kahville, kirjastoon - viiden päivän festarireissulle.

 

Eräänä kesäiltana päätin liftata hetken mielijohteesta Helsingistä Imatralle. Vessassa käynti vei minuutin, repun pakkaaminen toisen, ja sitten olinkin jo menossa. Jos muistoon saisi liitettyä hästägin, lukisi tämän alla #koskamävoin.

 

Enää en voisi heittää reppua selkään ja kadota kadulle, sillä se tekisi läheiseni, ja siksi myös minut, hyvin onnettomaksi.

 

Perhe, onni ja vapaus - tavallaan voimme valita niistä vain kaksi.

 

Pari viikkoa sitten vierailin San Franciscon romanttisen nuhjuisessa The Beat -museossa. Beat-sukupolven vaikuttajia, tapahtumia ja taidetta kotikutoisesti esittelevässä museossa oli näytillä myös samanlainen vuoden 1949 Hudson Commodore, jolla Dean ja Sal ajoivat Amerikan halki Jack Keroaucin Matkalla-romaanissa.

 

Matkalla on hippiliikettä edeltäneen beat-sukupolven bensan- ja vapaudenkatkuinen merkkiteos, jossa joukko ystäviä matkustaa ympäri sodanjälkeistä Amerikkaa aikansa ahdasmielisyyttä paeten. Kiihkeä, kuumeinen teos teki minuun nuorena lähtemättömän vaikutuksen, eikä vähiten siksi, että se on omaelämänkerrallinen.

 

Kun kukaan ei katsonut, istahdin hetkeksi museoon tuodun Hudsonin kuljettajan paikalle ja laskin käteni ohjauspyörälle. Puristin lujaa, ja päästin irti. 

 

Meidän automme on vuoden 1999 Nissan Pathfinder. Siihen mahtuu sopivasti pakattuna vaimo, kaksi lasta, muutama ruokakassi sekä perustavanlaatuinen tunne siitä, että asiat ovat hyvin juuri näin.

 

Vapauden kaipuusta ei silti pääse kai koskaan eroon. Liftauspeukkuani vihlaisee joka kerta, kun näen täällä San Franciscon liepeillä pyöriviä  2000-luvun kulkureita: surffareita, kiipeilijöitä ja reppureissaajia. 

 

Lukemalla kaiho lientyy. Kirjan avaamalla voi singahtaa uusiin paikkoihin alta kahden minuutin. Vaikkei #koskamävoinlukea ole sama asia kuin #koskamävoin, riittää se minulle.

 

Sitä paitsi, kyllä Nissanillakin pääsee: perheemme ajaa ensi kuussa Amerikan halki rannikolta rannikolle. Kun auto on pakattu ja lähtövalmiina, aion istua kuljettajan paikalle, laskea käteni ohjauspyörälle - ja puristaa lujaa.

 

Tervetuloa lukemaan Kirjoilla-blogia. Tämä on blogi lukemisesta, mutta myös elämästä, vapaudesta ja ratteja puristavista miehistä.

 

 

Please reload

Recent Posts

Please reload